Standardbreds

nothing standard about them

Lina & Sir Blacksmith

“Siren” (uttalas Sören)
stam
love
Vår historia
Sir Blacksmith är en varmblodig travare född 2000 som fick lämna travbanorna 2004 pga. en skada på gaffelbandet. Istället för att avlivas “såldes” han för en hundralapp till nuvarande ägare som också red in honom när han fått stå och ta igen sig under ett år. Våra vägar korsades 2007 när jag fick provrida honom för att bli medryttare, då jag var medryttare på en annan häst i samma stall som det inte riktigt fungerade med. Jag red honom 1-3 dagar i veckan under en period. Han var vinglig, grön och outbildad. Jag var okunnig, osäker och ofokuserad. Jag tror inte riktigt att man kan kalla det för en perfect match, men vi klickade.

Jag var inte tillräckligt driven för att orka hålla igång ridningen, vilket medförde att jag tog ett uppehåll på ett år. Men det blev för tråkigt och saknaden tog över, så jag skickade ett mail till hans ägare och fick komma tillbaka. Det var nu jag tog tag i ridningen på riktigt. Istället för att lulla omkring i paddocken red vi dressyrlektion. Istället för att skritta fram och tillbaka längs en grusväg galopperade vi på fält. Siren utvecklades och likaså gjorde jag.

År 2010 tog vi det till en ny nivå när jag fick erbjudandet att ta honom på helfoder då ägaren skulle studera i en annan stad. Efter mycket tjat så gick min önskan igenom och han blev min. Inte på papper, men fortfarande min. Vi flyttade från det gamla stallet till ett nytt och jag fick för första gången i mitt liv stå på helt egna ben, vilket var väldigt nyttigt. Vi började rida för tränare regelbundet inom dressyr och utvecklades enormt. Från att knappt kunna hålla igång galoppen på volten till att söka sig neråt och arbeta korrekt. År 2011 började vi även vara med på hoppträningar. Siren var väldigt osäker och vägrade gärna minst en gång på varje hinder. Efter en hopplektion med urusel känsla sa jag upp min plats och bestämde mig för att släppa alla krav. Vi lekte runt på “hinder” som var max 50cm höga och Siren blev säkrare och säkrare. Vi var även på en träningstävling i dressyr och red LC:1 och slutade på 63%.

2012 flyttade vi till ett annat mindre, trevligare stall. Och där vi står idag. Vi har varit på träningstävling i hoppning och fick två felfria rundor, 40cm + 60cm. Vi utvecklas varje dag och har som mål 2013 att starta i ridtravarriks. Han är min tills sommaren 2014 enligt kontrakt, sedan får vi se vad som händer.

Sirens egenskaper
Siren är en väldigt vänlig och godhjärtad häst som aldrig skulle göra en fluga förnäm. När han är bekväm med situationen och känner sig trygg så är han just bekväm och trygg, men är det något annorlunda eller något han tycker är obehagligt så blir han lätt nervig och stressar upp sig. Till exempel när vi flyttade första gången, samma år jag fick honom på foder. Då var han inte van att åka bort och var livrädd för allt. När jag skulle leda ut honom i hagen första dagen kröp han nästan ur skinnet. Underlaget i paddocken var livsfarligt. Om de la in nytt spån i ridhuset var det livsfarligt. Och så vidare. Men ju längre tid jag haft honom och desto mer vi åkt bort, desto säkrare och tryggare har han blivit. Men fortfarande har han rätt lätt för att stressa upp sig och bli nervös.

Även om han är valack så har han en väldigt stor personlighet. Han har lite åsikter om saker och har nyligen kommit på hur kul det är att dra ner huvudet mellan frambenen och skutta omkring så att matte tappar balansen!

Vem är jag?
lol
Född -94 i Linköping och har där blivit kvar. Har en kärlek för hästar och speciellt ridtravare. Det är något speciellt med att jobba sig upp från grunden helt själv på en häst som det annars kanske inte hade blivit någonting av. Siren är min första “egna” häst. Jag red på ridskola i fyra år när jag var liten och har efter det varit medryttare på lite olika hästar.

Utöver hästarna och ridningen är jag beroende av musik. Kan varken sjunga eller spela något instrument själv tyvärr men lyssnar på musik i stort sett hela tiden och kan spendera timmar framför youtube och kolla på klipp av diverse band/artister. Även fotografering är rätt kul! Jag går sista året på Vretagymnasiet med inriktning hästhållning och vad som händer efter studenten återstår att se.

Leave a comment